Press release

A Nyílt Társadalom Alapítványok kifogásolják a Stop Soros törvény alkotmánybírósági jóváhagyását

Date
August 26, 2019
Jonathan Birchall
media@opensocietyfoundations.org
+1-212-547-6958

NEW YORK— A Nyílt Társadalom Alapítványok ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak Strasbourgban és megkérdőjelezik a független civil szervezeteket kriminalizáló és adóztató magyar jogszabály alkotmányosságát.

Augusztus 20-án kelt beadványukban a Nyílt Társadalom Alapítványok azzal érvelnek, hogy a civil társadalmi csoportok ellen tavaly meghozott jogszabály megsérti az állampolgárok szólás- és egyesülési szabadságát. Ezeket a szabadságjogokat az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantálja, ennek megsértése miatt a jogszabályt hatályon kívül kell helyezni.

Februárban a Magyar Alkotmánybíróság elutasította a Nyílt Társadalom Alapítványok és a Magyar Helsinki Bizottság beadványait a „Stop Soros” néven elfogadott törvény ellen. Ez a jogszabály csomag része volt a magyar kormány által a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, Soros György ellen folytatott gyalázatos lejárató kampánynak.

A törvénycsomag tartalmazza a büntető törvénykönyv módosítását. Ez törvényellenessé teszi magánemberek és civil szervezetek segítségnyújtását menedékkérelmek és tartózkodási kérelmek benyújtásához. Egy további intézkedés 25 % adót vet ki az „illegális bevándorlás” támogatójaként megbélyegzett szervezeteknek jutatott adomáynokra.

Az Alkotmáynbíróság elutasította a beadvány állítását, miszerint a törvény megsérti a szólás- és a gyülekezési szabadság garanciáit.

A Nyílt Társadalom Alapítványt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a Nyílt Társadalom Igazságszolgátatási Kezdeményézésnek jogászai képviselik. A korábbi beadványt 2018-ban a Bíróság nem tárgyalta, mert még nem merültek ki a magyarországi fellebbezési lehetőségek. A Magyar Alkotmánybíróság döntése után ez az akadály elhárult.

James A. Goldston, a Nyílt Társadalom Igazságszolgátatási Kezdeményézés igazgatója kijelentette: „Azon felül, hogy a migránsok jogvédelmét ellátó személyek és szervezetek munkáját közvetlenül érinti a jogszabály, az olyan kiterjesztően került megfogalmazásra, hogy a migrációhoz nem köthető területeken dolgozó civil társadalmi csoportok számára is messze ható és megfélemlítő hatása van.”

A törvény alkalmazása különösen az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. Cikkét (véleménynyilvánítás szabadsága), 11. Cikkét (gyülekezés és egyesülés szabadsága) valamint a 18. Cikkét (Jogkorlátozás alkalmazásának megszorítása) sérti.

A Stop Soros törvény benyújtása után a munkatársak és a működés biztonsága miatti aggodalmak miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentették, hogy több mint harminc év működés után bezárják budapesti nemzetközi irodájukat. Az Alapítványok az ellenséges politikai és jogi környezet miatt döntöttek így. Ezt a légkört a magyar kormány által az Alapítványok, partnerei és alapító elnöke, Soros György ellen folytatott két éves gyűlölet kampány alapozta meg.

Az iroda bezárása ellenére a Nyílt Társadalom Alapítványok folytatják  a magyar civil társadalom támogatását. Az Alapítványok nemrég jelentettek be egy 1,1 millió eurós támogatást független művészeti és kulturális projekteknek, egy olyan időszakban, amikor aggasztóan növekszik Orbán Viktor és a Fidesz közvetlen befolyása a művészeti és kulturális állami támogatások elosztásában.

Goran Buldioski, a magyar támogatásokat is kezelő Nyílt Társadalom Európai Kezdeméynezésének társigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: „Folytatjuk azoknak a bátor civil szervezetek a támogatását, amelyek az emberi méltóságért és szabadságért küzdenek, szembeszállnak az intoleranciával és a lopakodó önkényuralommal.”

Get In Touch

Subscribe for Updates About Our Work