Press release

Curtea Europeană a constatat că România a găzduit o închisoare secretă a CIA

Date
May 31, 2018
Contact
Communications
media@opensocietyfoundations.org
+1 212-548-0378

NEW YORK—Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României să dea socoteală cu privire la rolul său în campania de detenție secretă, tortură și predare extraordinară desfășurată de către CIA ca urmare a atacurilor de la 11 septembrie 2001 contra Statelor Unite ale Americii.

Într-o hotărâre unanimă pronunțată astăzi la Strasbourg, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a găzduit o închisoare secretă a CIA în perioada septembrie 2003 - noiembrie 2005. În plus, a afirmat că Abd al-Rahim al-Nashiri, un cetățean saudit, a fost aruncat în secret din baza militară americană de la Guantanamo Bay, Cuba, pe acest site în aprilie 2004 și a ieșit în secret în țara de la sfârșitul anului 2005 la altul loc de detenție fie în Lituania, fie în Afganistan.

Curtea a concluzionat că al-Nashiri a fost supus unui tratament ilegal în timp ce în România, cu condiții de detenție, inclusiv legături cu ochii și capcane, precum și “incommunicado, izolare solitară, zgomot continuu de intensitate variabilă și înaltă jucat în orice moment, lumină continuă, a fost iluminat la aceeași luminozitate ca și un birou și utilizarea legăturilor piciorului.”

Guvernul României a refuzat să recunoască anterior faptul că a găzduit o închisoare secretă a CIA la București, în ciuda unui mare volum de probe prezentate sub forma unei plângeri depuse din partea acestuia de către Open Society Justice Initiative. În 2014, Comitetul pentru informații al Senatului SUA a emis un raport prin care se confirma existența acestui centru de detenție, precum și detenția secretă a lui al-Nashiri și tratamentul dur la care a fost supus acesta acolo. Raportul denumește centrul “DETENTION SITE BLACK.”

Amrit Singh, avocatul principal al acestui caz din partea Justice Initiative, a spus: “Această hotărâre reprezintă o critică aspră la adresa încercărilor rușinoase ale României de a ascunde adevărul despre găzduirea unei închisori secrete a CIA. Această hotărâre este esențială în a pune capăt impunității privind complicitatea europeană la programul de tortură al CIA.”

În prezent Al-Nashiri se confruntă cu acuzații pasibile de pedeapsa cu moartea în fața unui tribunal militar din Guantanamo Bay, Cuba, în legătură cu atacul din octombrie 2000 asupra navei USS Cole din portul Aden. După ce a fost capturat și predat către CIA în 2002, acesta a fost supus la tortură și abuzuri la câteva centre secrete ale CIA, inclusiv în Thailanda, Polonia și România. Procedura intentată împotriva sa în fața comisiei militare, care se continuă de ani de zile și s-a confruntat cu obiecții că acesta a fost supus la tortură, a fost suspendată de curând, pe termen nedeterminat, după ce avocații săi civili și-au dat demisia, menționând un microfon ascuns în sala în care se întâlneau cu al-Nashiri în mod regulat, într-o unitate gestionată de armata SUA.

Hotărârea Curții Europene vine la doar două săptămâni după ce Senatul SUA a confirmat numirea de către președintele Trump a Ginei Haspel ca director al CIA. Se cunoaște faptul că Haspel a supervizat centrul secret al CIA din Bangkok, Thailanda, unde al-Nashiri a fost supus la tortura cu apă.

“Hotărârea Curții Europene este esențială pentru sprijinirea standardelor legilor internaționale, și anume că tortura este absolut interzisă,” a spus Amrit Singh de la Justice Initiative. “Hotărârea este în contrast total cu decizia SUA de a o promova pe Gina Haspel în funcția de director al CIA în ciuda rolului jucat de ea în torturarea clienului meu.”

În afară de cooperarea la detenția secretă, torturarea și predarea lui al-Nashiri, Curtea a reținut și faptul că România a încălcat protecțiile oferite de CEDO, permițând ca acesta să fie scos din țară cu avionul, pentru a fi supus unui proces neechitabil și unei posibile condamnări la moarte. Curtea a cerut României să solicite asigurări din partea Statelor Unite că al-Nashiri nu va face față pedepsei cu moartea.

Curtea a ordonat României să plătească al-Nashiri 100.000 € în daune.

Open Society Justice Initiative a acționat ca avocat în Al-Nashiri v. Romania, împreună cu avocata româncă a acestuia, Diana Hatneanu.

Curtea a combinat cazul lui al-Nashiri împotriva României cu o plângere separată, depusă din partea unui alt prizonier de la Guantanamo Bay, Abu Zubaydah, împotriva Lituanei, care a sprijinit, de asemenea, campania desfășurată de CIA după 11 septembrie.

Hotărârea din cazul al-Nashiri marchează al treilea caz intentat de Open Society Justice Initiative în legătură cu programul CIA. În 2012, Curtea a emis o hotărâre împotriva Macedoniei în cazul lui Khalid el-Masri, un cetățean german care a fost răpit, abuzat și trimis cu avionul în Afganistan, după ce a fost capturat în Macedonia într-un caz de eroare de identificare. În 2014, Curtea a dat o hotărâre împotriva Poloniei, tot în favoarea lui al-Nashiri, cu privire la rolul Poloniei în predarea, detenția secretă și torturarea acestuia.

România a fost unul din cele peste 50 de guverne din lume care au sprijinit un program de predare secretă și torturare lansat de CIA după atacurile contra Statelor Unite de la 11 septembrie 2001. Acest lucru este prezentat în detaliu în sondajul Justice Initiative din 2013 intitulat Globalizing Torture: CIA Torture and Extraordinary Rendition [Globalizarea torturii: torturarea de către CIA și predarea extraordinară].

Topics

Get In Touch

Contact Us

Subscribe for Updates About Our Work

By entering your email address and clicking “Submit,” you agree to receive updates from the Open Society Justice Initiative about our work. To learn more about how we use and protect your personal data, please view our privacy policy.